Pages

Tuesday, May 21, 2013

APA itu SALMONELLA ... ??


Apa Itu Salmonella?









Salmonella bukanlah nama seorang wanita Latin yang berpakaian merah menyala.
Salmonella adalah sejenis bakteria parasit yg biasa terdapat pada ayam, telur, daging lembu dan kerbau, susu yg tidak diproses serta air.

Keracunan makanan disebabkan Salmonella boleh dielakkan sedari awal penyediaan makanan ~ iaitu sedari awal sayur2an yang ditanam di kebun, haiwan2 yang diternak di ladang.
Masak daging ayam / lembu, daging cincang dan air semasak-masaknya.
Jangan pecahkan telur dalam bekas yg mengandungi bahan makanan lain. Sebaliknya gunakan pisau utk pecahkan telur dalam bekas yg berasingan krn bakteria ini banyak terdapat pada kulit2 telur.
Lebih praktikal, telur direndam dalam air didih terlebih dahulu selama 5 saat sblm digunakan utk penyediaan makanan lain.
Elak letak kembali makanan yg telah dimasak ke dalam bekas yg sama sblm bahan tersebut dimasak.





*kalau cirit birit tue tandanya dah kena salmonella la tu.. :P*

No comments:

Post a Comment