masa itu emas

ONLINE

Tuesday, July 21, 2009

Catuan Air Di Labuan

LABUAN: Jabatan Bekalan Air (JBA) Labuan melaksanakan jadual catuan air kepada pengguna di pulau ini bagi mengatasi musim kemarau berpanjangan yang dijangka akan berterusan sehingga September de-pan.

Pengarah Jabatan Bekalan Air Labuan, Haji Sulaiman Kamisan, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Isnin sebagai berkata, bermula pada Mac lalu sehingga bulan ini, Labuan telah menghadapi masalah kekurangan air yang kini di tahap kritikal akibat keadaan cuaca yang panas serta kemarau yang berpanjangan.

Katanya, paras simpanan air di tiga empangan yang membabitkan Empan-gan Bukit Kuda, Kerupang dan Sungai Pagar yang membekalkan 20 peratus keperluan air di pulau ini kini di tahap kritikal.

Katanya, walaupun Labuan menerima 80 peratus bekalan air setiap hari dari Loji Air Gadong Beaufort di Sa-bah, namun ia tidak cukup untuk keperluan 87,000 penduduk Labuan.

“Oleh yang demikian JBA terpaksa melaksanakan jadual pencatuan be-kalan air bagi membolehkan air bersih dapat dibekalkan kepada pengguna” katanya.

Sehubungan itu beliau menasihatkan kepada penduduk Labuan supaya mengambil langkah penjimatan air dan mengunakan air secara berhemah.

Dalam perkembangan yang lain, projek menaik taraf dan menggantikan saluran paip air baru di hampir keseluruhan di pulau ini turut menjadi ganguan bekalan air sejak beberapa bulan yang lalu.

Antara kampung yang pernah terjejas teruk dengan projek ini ialah Kam-pung Bebuloh dan Kampung Sungai Bedaun dan beberapa kampung yang lain.


Dipetik dari:- www.newsabahtimes.com.my

No comments:

Post a Comment

Mukadimah

Assalamualaikum.. Syukur ke hadrat Allah s.w.t kerana dengan izinNya, Blog Sekolah Kebangsaan Pekan Satu dapat dibangunkan. Harapan saya agar Blog ini dapat membantu mana-mana pihak yang ingin mengetahui serba sedikit infomasi terkini mengenai Sekolah Kebangsaan Pekan Satu.Laman Blog ini juga akan diperkembangkan dari masa ke semasa dengan memuatkan maklumat terkini mengenai program yang akan dijalankan.Untuk memberikan sedikit kelainan, laman blog ini akan menyelitkan Sudut IT,Sudut Agama dan sebagainya untuk dikongsi bersama.Akhir kata, saya mengucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda melayari Blog kami. Semoga usaha kita bersama ini akan dapat melahirkan generasi yang cemerlang untuk negara.Sekian...
Nama Sekolah : Sekolah Kebangsaan Pekan Satu
Kod Sekolah : WBA1008
Gred Sekolah : Gred A
Jenis Sekolah : Bantuan Penuh Kerajaan
PENTADBIR 1. En. Jaafar Bin Matusin : Guru Besar 2. Pn. Norinnie Bt. Kassim : Penolong Kanan Pentadbiran 3. Pn. Faridah Bt. Hj. Zaini : Penolong Kanan HEM 4. Pn. Ruhaiah binti Jumat : Penolong Kanan Kokurikulum 5. En. Shawal Bin Abdul Rahman : Penolong Kanan Pend. Khas
Ketua Panatia
Bahasa Melayu : Pn. Zunikah Amboh Turuh
Bahasa Inggeris : Pn. Zainah Mohd Sobri
Matematik : Pn. Marinah Jaiob
Sains : Pn. Rostina Binti Mohd Kassim
Pend. Islam : En. Mohd Rais Bin Basman
Bahasa Arab : En. Sayuti Bin Zakaria
Bahasa Cina : Pn. Kong Teck Yieng
Pend. Seni Visual : Pn. Salmah Abd Rahman
Pend. Sivik dan Kewarganegaraan : Pn. Mariah Binti Moksin
Pend. Jasmani : En. Faishal Bin Mohammad
Pend. Kesihatan : Pn. Aldiana Aling
Kemahiran Hidup : Pn. Dayana Issu
Kajian Tempatan : Pn. Rosmah Mustapha
Pend. Moral : Pn. Khaniezainah Binti Kulah

Slogan Sekolah

PELAJARAN:
Proses menuntut ilmu duniawi dan kerohanian oleh murid-murid Sekolah Kebangsaan Pekan Satu,Wilayah Perseketuan Labuan untuk menjadi insan cemerlang berteraskan falsafah Pendidikan negara.
KUNCI:
Menjadikan ilmu sebagai alat yang digunakan untuk membuka dan mendahului bagi mencapai sesuatu tujuan secara menyeluruh dalam meneruskan hidup berilmu pengetahuan.
HIDUP:
Mengurus diri untuk menjadi insan yang bertangungjawab dan berkeupayaan mencapai keharmonian diri serta mampu memberi sumbangan terhadap individu, masyarakat dan negara secara global.

MISI SEKOLAH

Sekolah Kebangsaan Pekan Satu W.P Labuan Komited Membangun Potensi Individu Melalui Pendidikan Berkualiti

VISI SEKOLAH

VISI : S.K. Pekan Satu mengamalkan budaya Lestari sepanjang masa.