masa itu emas

ONLINE

Friday, May 10, 2013

Firman Allah:
Sesungguhnya Allah tidak mengampuni dosa mempersekutukan Dia, dan mengampuni dosa selain dosa syirik itu bagi siapa saja yang dikehendakiNya. Sesiapa yang menyekutukan Allah, maka sesungguhnya dia telah tersesat sejauh-jauhnya. (An'Nisa: 116)

.
Adapun dosa-dosa selain syirik, sebesar apa pun ia dan berapa saja banyaknya, akan diampuni Allah jika bertaubat atau meminta ampun kepadaNya dengan bersungguh-sungguh. Seperti telah diterangkan pada pembahasanA/te/i Maha Pengampun, orang yang telah membunuh seratus orang pun diampuni Allah dosanya setelah dia bertaubat dengan taubat nasuha. Begitu jugalah dengan dosa-dosa lainnya seperti berzina, mencuri, meminum arak, berjudi dan sebagainya, akan diampuni Allah jika betul-betui bertaubat kepadaNya.
.
Bererti hanya ada satu dosa yang tidak diampuni Allah, iaitu dosa syirik atau menyekutukan Allah. Mengenai syirik ini ada orang yang terang-terangan menyekutukan Allah, ada yang menyekutukan Allah secara tersembunyi dan ada juga yang menyekutukan Allah tanpa dia sedari.
.


Menyekutukan Allah secara terang-terangan misalnya orang yang mengiktikadkan ada tuhan bapa, tuhan ibu dan tuhan anak, seperti kepercayaan orang-orang Kristian. Begitu juga orang yang menyembah berhala, kononnya dia menyembah berhala itu tidak lain untuk mendekatkannya kepada Allah. Ada orang yang mempunyai akidah seperti itu. Firman Allah dalam surah Az-Zumar ayat 3 yang bermaksud: "Dan orang-orang yang mengambil perlindungan selain Allah, mereka berkata: "Kami tidak menyembah mereka melainkan supaya mereka mendekatkan kami kepada Allah dengan sedekat-dekatnya."
.
Orang yang menyekutukan Allah secara sembunyi misalnya orang yang mempunyai fahaman ada yang berbuat mengatur alam ini selain Allah. Mereka yang beranggapan ada yang menjadikan selain Allah. Begitu juga tentang memberi rezeki, menghidupkan dan mematikan, menurunkan hujan, memelihara, begitu juga tentang memberi manfaat, mudarat, sebagainya. Banyak lagi contoh lain amalan yang membawa kepada syirik. Terkadang orang yang melakukannya tidak sedar bahawa dirinya telah melakukan amalan syirik.
.
Kesimpulannya hanya dosa syirik yang tidak diampuni Allah. Namun demikian tidaklah tertutup kemungkinan bagi orang yang melakukan syirik itu untuk bertaubat. Allah tidak mengampuni dosa syirik maksudnya selama orang musyrik itu tidak menukar fahamannya. Kalau dia sudah menukar fahamannya, dia percaya hanya Allah yang berkuasa, hanya Allah yang menentukan dan menjadikan segala sesuatu, hanya Allah yang patut disembah, setelah itu dia bertaubat atas fahamannya yang menyimpang itu, maka Allah akan mengampunkannya.
.
Sumber: Syahrin J. (2007) Panduan Solat Taubat. Kuala Lumpur: Alhidayah Publications
.

No comments:

Post a Comment

Mukadimah

Assalamualaikum.. Syukur ke hadrat Allah s.w.t kerana dengan izinNya, Blog Sekolah Kebangsaan Pekan Satu dapat dibangunkan. Harapan saya agar Blog ini dapat membantu mana-mana pihak yang ingin mengetahui serba sedikit infomasi terkini mengenai Sekolah Kebangsaan Pekan Satu.Laman Blog ini juga akan diperkembangkan dari masa ke semasa dengan memuatkan maklumat terkini mengenai program yang akan dijalankan.Untuk memberikan sedikit kelainan, laman blog ini akan menyelitkan Sudut IT,Sudut Agama dan sebagainya untuk dikongsi bersama.Akhir kata, saya mengucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda melayari Blog kami. Semoga usaha kita bersama ini akan dapat melahirkan generasi yang cemerlang untuk negara.Sekian...
Nama Sekolah : Sekolah Kebangsaan Pekan Satu
Kod Sekolah : WBA1008
Gred Sekolah : Gred A
Jenis Sekolah : Bantuan Penuh Kerajaan
PENTADBIR 1. En. Jaafar Bin Matusin : Guru Besar 2. Pn. Norinnie Bt. Kassim : Penolong Kanan Pentadbiran 3. Pn. Faridah Bt. Hj. Zaini : Penolong Kanan HEM 4. Pn. Ruhaiah binti Jumat : Penolong Kanan Kokurikulum 5. En. Shawal Bin Abdul Rahman : Penolong Kanan Pend. Khas
Ketua Panatia
Bahasa Melayu : Pn. Zunikah Amboh Turuh
Bahasa Inggeris : Pn. Zainah Mohd Sobri
Matematik : Pn. Marinah Jaiob
Sains : Pn. Rostina Binti Mohd Kassim
Pend. Islam : En. Mohd Rais Bin Basman
Bahasa Arab : En. Sayuti Bin Zakaria
Bahasa Cina : Pn. Kong Teck Yieng
Pend. Seni Visual : Pn. Salmah Abd Rahman
Pend. Sivik dan Kewarganegaraan : Pn. Mariah Binti Moksin
Pend. Jasmani : En. Faishal Bin Mohammad
Pend. Kesihatan : Pn. Aldiana Aling
Kemahiran Hidup : Pn. Dayana Issu
Kajian Tempatan : Pn. Rosmah Mustapha
Pend. Moral : Pn. Khaniezainah Binti Kulah

Slogan Sekolah

PELAJARAN:
Proses menuntut ilmu duniawi dan kerohanian oleh murid-murid Sekolah Kebangsaan Pekan Satu,Wilayah Perseketuan Labuan untuk menjadi insan cemerlang berteraskan falsafah Pendidikan negara.
KUNCI:
Menjadikan ilmu sebagai alat yang digunakan untuk membuka dan mendahului bagi mencapai sesuatu tujuan secara menyeluruh dalam meneruskan hidup berilmu pengetahuan.
HIDUP:
Mengurus diri untuk menjadi insan yang bertangungjawab dan berkeupayaan mencapai keharmonian diri serta mampu memberi sumbangan terhadap individu, masyarakat dan negara secara global.

MISI SEKOLAH

Sekolah Kebangsaan Pekan Satu W.P Labuan Komited Membangun Potensi Individu Melalui Pendidikan Berkualiti

VISI SEKOLAH

VISI : S.K. Pekan Satu mengamalkan budaya Lestari sepanjang masa.