masa itu emas

ONLINE

Tuesday, May 5, 2015

TAHUKAH ANDA..??


Tambahkan Pengetahuan Am anda dengan pelbagai info menarik yang mungkin lansung tidak terlintas di fikiran anda!1. Tahukah anda masyarakat Eropah hanya mengenali gergaji pada abad ke-10. 

Berdasarkan kepada catatan Sejarah, gergaji adalah peralatan yang tercipta sejak zaman Mesir kuno. Kemudian berkembang ke seluruh Afrika dan laluan sutera. Perkembangan laluan sutera telah membawa gergaji ke pengetahuan bangsa viking. 

2. Mao Tse Tsung tidak pernah memberus gigi sepanjang hayatnya. Beliau menggunakan air teh untuk berkumur dan akan mengunyah daun teh mentah untuk membersihkan giginya.

3. Purata sebatang pensil boleh melakar garisan lurus sepanjang 56 KM atau menulis 50,000 perkataan. Amerika menghasilkan dua billion batang pensil setiap tahun. Jika kesemua pensil itu digunakan untuk membuat garisan lurus ia boleh membuat bulatan mengelilingi bumi sebanyak 9 kali.

4. Di Albania, menggelengkan kepala bermaksud ya dan menggangguk kepala bermaksud tidak.

5. Kebanyakkan debu yang berterbangan di dalam rumah datangnya dari sel-sel kulit kita yang mati.

6. Ikan emas adalah satu-satunya haiwan yang dapat melihat cahaya infra merah dan ultra ungu.

8. Terdapat banyak spesis labah-labah yang sanggup mengorbankan tangan dan kaki untuk di makan anak-anaknya yang baru menetas. Langkah ini adalah untuk mengelakkan anak-anaknya itu memakan sesama sendiri.

9. Seekor lipas boleh hidup selama 10 hari tanpa kepala.
Lipas tanpa kepala


10. Leonardo da Vinci menyiapkan lukisan agungnya iaitu Monalisa selama 10 tahun untuk bahagian bibirnya sahaja. (mungkin ke habisan kaler.. ntahlah..)

11. Tahukah anda senarai ini tiada no 7.

12. Anda pasti menyemak kembali senarai ini sekali lagi untuk mengesahkan tiada no 7.. Betulkan..?

13. 90 % diri pembaca yang membaca info ini kebanyakkannya tidak tahu tentang fakta yang diberikan. Keajaiban fakta-fakta sebegini dapat menarik minat pembaca untuk mengetahui dari atas kemusykilan minda kita sendiri.

No comments:

Post a Comment

Mukadimah

Assalamualaikum.. Syukur ke hadrat Allah s.w.t kerana dengan izinNya, Blog Sekolah Kebangsaan Pekan Satu dapat dibangunkan. Harapan saya agar Blog ini dapat membantu mana-mana pihak yang ingin mengetahui serba sedikit infomasi terkini mengenai Sekolah Kebangsaan Pekan Satu.Laman Blog ini juga akan diperkembangkan dari masa ke semasa dengan memuatkan maklumat terkini mengenai program yang akan dijalankan.Untuk memberikan sedikit kelainan, laman blog ini akan menyelitkan Sudut IT,Sudut Agama dan sebagainya untuk dikongsi bersama.Akhir kata, saya mengucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda melayari Blog kami. Semoga usaha kita bersama ini akan dapat melahirkan generasi yang cemerlang untuk negara.Sekian...
Nama Sekolah : Sekolah Kebangsaan Pekan Satu
Kod Sekolah : WBA1008
Gred Sekolah : Gred A
Jenis Sekolah : Bantuan Penuh Kerajaan
PENTADBIR 1. En. Jaafar Bin Matusin : Guru Besar 2. Pn. Norinnie Bt. Kassim : Penolong Kanan Pentadbiran 3. Pn. Faridah Bt. Hj. Zaini : Penolong Kanan HEM 4. Pn. Ruhaiah binti Jumat : Penolong Kanan Kokurikulum 5. En. Shawal Bin Abdul Rahman : Penolong Kanan Pend. Khas
Ketua Panatia
Bahasa Melayu : Pn. Zunikah Amboh Turuh
Bahasa Inggeris : Pn. Zainah Mohd Sobri
Matematik : Pn. Marinah Jaiob
Sains : Pn. Rostina Binti Mohd Kassim
Pend. Islam : En. Mohd Rais Bin Basman
Bahasa Arab : En. Sayuti Bin Zakaria
Bahasa Cina : Pn. Kong Teck Yieng
Pend. Seni Visual : Pn. Salmah Abd Rahman
Pend. Sivik dan Kewarganegaraan : Pn. Mariah Binti Moksin
Pend. Jasmani : En. Faishal Bin Mohammad
Pend. Kesihatan : Pn. Aldiana Aling
Kemahiran Hidup : Pn. Dayana Issu
Kajian Tempatan : Pn. Rosmah Mustapha
Pend. Moral : Pn. Khaniezainah Binti Kulah

Slogan Sekolah

PELAJARAN:
Proses menuntut ilmu duniawi dan kerohanian oleh murid-murid Sekolah Kebangsaan Pekan Satu,Wilayah Perseketuan Labuan untuk menjadi insan cemerlang berteraskan falsafah Pendidikan negara.
KUNCI:
Menjadikan ilmu sebagai alat yang digunakan untuk membuka dan mendahului bagi mencapai sesuatu tujuan secara menyeluruh dalam meneruskan hidup berilmu pengetahuan.
HIDUP:
Mengurus diri untuk menjadi insan yang bertangungjawab dan berkeupayaan mencapai keharmonian diri serta mampu memberi sumbangan terhadap individu, masyarakat dan negara secara global.

MISI SEKOLAH

Sekolah Kebangsaan Pekan Satu W.P Labuan Komited Membangun Potensi Individu Melalui Pendidikan Berkualiti

VISI SEKOLAH

VISI : S.K. Pekan Satu mengamalkan budaya Lestari sepanjang masa.